Publikované 09.03.2021

Poznáte kozie kolostrum? Podporuje imunitu a pomáha pri únave.

Kozie kolostrum je niečo ako prvé materské mlieko. Túto životodarnú tekutinu vylučujú aj mliečne žľazy kôz krátko po pôrode (3 – 5 dní) a jej úlohou je doslova nabiť mláďatko kokteilom protilátok, ktoré chránia pred infekciami, podporiť budovanie imunitného systému a poskytnúť dôležité živiny pre zdravý rast a vývoj. Vedeli ste, že kozie kolostrum „funguje“ podobne aj na ľudí?

Príroda je mocná a navyše štedrá – kozy produkujú viac kolostra, ako vládzu kozliatka vypiť, takže zostáva aj na ľudskú spotrebu. Pri pravidelnom užívaní podporí imunitu, pomáha regenerovať svaly, bojovať s únavou či upraviť tráviace ťažkosti. A nie je to žiadna novinka. Už naše prababičky vedeli, že pitie kozieho kolostra, ľudovo mledziva, je výborným spôsobom, ako byť prirodzene zdravší a silnejší – a to len vďaka obohateniu jedálnička.

Na to, aby sme vyťažili zo všetkých zdravotných benefitov kolostra, nemusíme naháňať mamy-kozy po farmách. Vysokokvalitné kozie kolostrum je dnes už dostupné aj v pohodlnejšej forme výživového doplnku. Colostrino® z Kozieho vŕšku zachováva všetky cenené vlastnosti kozieho kolostra, pochádzajúceho zo slovenských a moravských fariem, vďaka špeciálnej šetrnej technológii výroby. Navyše, v súlade s neustálou kontrolou a dodržiavaním prísnych hygienických noriem zaručuje vysokú kvalitu – môžete ho bez obáv ponúknuť aj deťom od troch rokov (samozrejme, ak toleruj ú mliečne výrobky).

Ako účinkuje kozie kolostrum?

1. Podpora imunity

S návratom do školských lavíc dostáva imunita celej rodiny poriadne zabrať. A nielen vtedy. Sychravé jesenné dni, striedanie teplôt, stres v práci, to všetko sa dokáže negatívne podpísať pod nedostatočnú obranyschopnosť organizmu, častejšie prechladnutia, nekonečné soplíky. Okrem psychiky ovplyvňuje imunitu najmä vyvážený jedálniček a zdravý životný štýl. Ak premýšľate, čím ju podporiť, zaraďte do stravy viac čerstvých produktov, ovocia, zeleniny, začnite s otužovaním (aj u malých detí), trávte veľa času vonku. Pomôcť môže aj kozie kolostrum – optimalizuje totiž prirodzený obranný systém zdravých ľudí. Obsahuje vysoké množstvo cenných imunoglobulínov, teda protilátok, ktoré umožňujú telu reagovať na cudzorodé látky. Okrem toho je plné vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré pomáhajú pri raste a regenerácii, podporujú látkovú výmenu a chránia organizmus pred toxínmi.

2. Upravené trávenie

Kozie mlieko je v porovnaní s kravským ľahšie stráviteľné. V niektorých prípadoch ho tolerujú aj ľudia, ktorým bežné mliečne výrobky (bielkovina z kravského mlieka) spôsobujú zdravotné problémy. Podobne je to aj s kolostrom. Kým kravské mnohým ľuďom nesedí, s kozím často ťažkosti nemávajú, najmä pri postupnom dávkovaní. Prírodou veľmi rozumne namiešaný mix bielkovín, tukov, cukrov, vitamínov (A, C, E a skupiny B), minerálov a aminokyselín obsiahnutých v kozom kolostre, a zachovaný vďaka výrobnému postupu v Colostrine®, podporuje celkovú vitalitu tráviaceho traktu. Pri pravidelnom používaní môže pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti (napíklad symptómy koliky) či zastaviť hnačku.

3. Regenerácia svalov

Kozie kolostrum vďaka vysokému obsahu už spomínaných bielkovín a aminokyselín v kombinácii s pravidelným tréningom dokáže zlepšiť výkonnosť a lepšie regenerovať svaly– čím pomáha aj lepšie prekonať telesnú únavu, no nie na úkor prepínania síl. Ak hľadáte prírodné výživové doplnky a pracujete na funkčnom a silnom tele, je vhodnou voľbou.

Kozliatka majú prednosť

Hoci sa Colostrino® vyrába z kozieho „materského“ mlieka, o kozliatka sa báť nemusíte, nehladujú. Produkt je vyrábaný šetrne – nielen k zachovaniu účinných látok – ale aj voči samotným zvieratám. Najskôr sa najedia kozliatka, až následne sa nadbytok kolostra dojí a lyofilizáciou (sušenie hlbokým mrazom) spracováva do finálnej podoby výživového doplnku so zachovaním maximálneho množstva účinných látok a vlastností čerstvého kolostra.

Najskôr sa najedia kozliatka, až následne sa nadbytok kolostra dojí..

Ďalšie články