Publikované 09.03.2021

Raňajky vás nielen naštartujú, ale posilnia aj váš imunitný systém

Staré slovenské príslovie hovorí: „Raňajky zjedz sám, na obed sa podeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi.“ Naozaj sú raňajky tým najdôležitejším jedlom?

Čo zistili vedci o raňajkách?

Túto otázku sa snažia zodpovedať vedci a dietológovia už roky. Jedni na pravidelné raňajky nedajú dopustiť a potvrdzujú ich rôznymi zdravotnými benefitmi, kým iní im až takú dôležitosť nepriznávajú. Napriek tomu, všetci sa zhodnú na tom, že aj keď raňajky nemusia byť najdôležitejšie jedlo dňa, nemali by sme ich vynechávať – raňajky majú pre telo svoj nenahradiľný význam.

Jedným z nich je, že naše telo počas noci spotrebuje veľa energie na regeneráciu a rast. Práve nutrične vyvážené raňajky sú zdrojom novej sily, vitamínov a telu prospešných látok. Fungujú ako aktivátor vnútorných hodín a naštartujú náš metabolizmus.

Z mnohých štúdií vyplýva, že ľudia, ktorí si doprajú raňajky pravidelne, majú celkovo lepšiu životosprávu a vyšší príjem vlákniny a stopových prvkov. Medzi ďalšie benefity patrí podpora mozgovej činnosti a pamäte. Vďaka raňajkám s vysokým obsahom proteínov budete odolávať sladkým prehreškom počas dňa. Na druhej strane, vynechávanie raňajok môže negatívne oplyvňovať našu váhu ako aj zdravie – zvyšuje riziko srdcových chorôb alebo cukrovky.

Čo si pripraviť na raňajky, aby vám dodali energiu a podporili imunitu?

Niektorí máme radi raňajky na sladko, iní zas na slano. To nie je vôbec problém, možností je mnoho. Ak chcete podporiť svoju imunitu, využite pri príprave raňajok tie správne potraviny. Rôzne cereálie a vločky bohaté na vlákninu, bobuľové ovocie plné vitamínov a antioxidantov, semienka a oriešky doplnia proteíny, či kyslo-mliečne výrobky s probiotikami pre správne trávenie. Ak nie ste na sladké, pripravte si ich naslano. Zeleninové omelety a muffiny, vajíčko namäkko s ražným chlebom, či celozrnný toast s avokádom a červenou paprikou.

Keď však váš organizmus potrebuje ešte viac nakopnúť a podporiť imunitu, máme jeden skvelý tip. Kozie kolostrum Colostrino je imunologická bomba, ktorá nadopuje telo imunoglobulínmi, laktoferínom, minerálnymi látkami či vitamínmi. Kolostrum je super zbraň prírody proti vírusom a baktériam, pomáha tráveniu aj regenerácii. Hotové biologické zlato.


Obr. Čokoládový proteínový nápoj s kozím kolostrom

Nie každý z nás je raňajkový typ. Proste keď ráno nie ste hladní, nič sa nedeje. Zoberte si so sebou do práce menšiu desiatu alebo napríklad proteínový nápoj Colostrino a máte super proteínové raňajky vyriešené za pár sekúnd. Proteínový nápoj Colostrino má vysoký obsah kvalitných bielkovín a je obohatený o kozie kolostrum. Teda nielenže vám dodá chýbajúcu energiu, ale podporí aj vašu imunitu.

Ďalšie články