Publikované 09.03.2021

Na jar sa ešte vírusov nezbavíme – ako môžeme posilniť imunitu detí?

Jarné obdobie s premenlivým počasím je pre šírenie vírusov ako stvorené. Posledný rok bojujeme najmä s covidom, ale „veľmi populárne“ sú na jar u detí aj ovčie kiahne, piata choroba a iné „chuťovky“. Kým ich vyženú teplé slnečné lúče, musí detský organizmus ešte poriadne zabojovať.

Oslabený organizmus dokážu vírusy pekne potrápiť, najmä menšie deti, ktoré ešte nemajú imunitu dostatočne vyvinutú. Každý rodič si vie predstaviť, aké náročné je starať sa o choré dieťa, vymýšľať kreatívne stratégie, ako do neho dostať lieky, alebo hoci len čaj a kúsok jedla. Jednoduchšie ako bojovať s vírusom, keď prepukne choroba, je posilniť imunitný systém už vopred. Poznáte základné piliere na podporu detskej imunity?

5 základných pilierov na podporu imunity u detí (ale aj u dospelých)

1. Ukážte im dvere
Po zime chýba väčšine detí vitamín D. Choďte von, prechádzajte sa po lese alebo vytiahnite nejaké „kolesá“. Najlepší začiatok ako podporiť detskú obranný systém. Dobiť energiu, a zároveň podporiť aj ich imunitu na výletoch, môžete proteínovým nápojom Colostrino vhodným aj pre deti.

2. Doprajte im pestrú stravu
Existuje mnoho super potravín, ale žiadna z nich nie je tak výnimočná, aby ste sa sústredili iba na ňu. To, čo deti potrebujú je pestrá, domáca strava z lokálnych potravín. Medzi týmito potravinami by nemali chýbať ani mäso, ryby, mlieko či obilniny. Avšak nezabudnite ani na „zelené“ – špenát, brokolica, kel, „červené“ – bobuľové ovocie, paradajky, či bataty, či „žlté“ – banán, kukurica, melón… Potraviny bohaté na proteíny zas podporia rast a dodajú energiu.


Obr. Pestrá strava je pre deti základ.

3. Dodržiavajte pravidelný režim spánku
Spánok zohráva veľmi dôležitú úlohu pre vývoj a zdravie detí. Menšie deti by mali spať 11 – 14 hodín, tie väčšie 9 – 11 hodín. Počas spánku sa telo regeneruje, rastie, vyvíja sa mozog. Ponocovanie a nedostatočný spánok môže tento vývoj narúšať.

4. Objavte zázračnú silu kolostra
Každá mama dnes už vie, že dojčenie je pre deti veľmi dôležité. Zásobuje telo dôležitými protilátkami – proteínmi, ktoré chránia organizmus pred vírusmi a baktériami. Vedeli ste, že úplne prvé mlieko sa nazýva kolostrum? Je to akási super látka, imunologická bomba, ktorá naštartuje imunitný systém a zásoby telo všetkými potrebnými živinami pre správny vývoj. Aj keď už nedojčíte, imunitu môžete podporiť kozím kolostrom Colostrino. Kozie kolostrum je najbližie zložením tomu ľudskému a má úžasné účinky na imunitný systém, regeneráciu či podporu trávenia.


Obr. Od kôz môžeme získať viac, ako si myslíme.

5. Udržujte ich trávenie v pohode
Ako mnohé vedecké štúdie potvrdili, 70% imunitného systému je v tráviacom systéme. Pokiaľ je ten zdravý, je väčšia šanca, že boj s vírusom zvládneme bez komplikácií. Kozie kolostrum má naozaj široké využitie a výborné probiotické účinky. Tento malý zázrak môžete vašim drobcom nasypať do raňajok a tešiť sa, že nemusíte prvé jarné dni tráviť za zatvorenými dverami.

Ďalšie články